CERTIFIED INTERNATIONAL CARROM BOARD BY INTERNATIONAL CARROM FEDERATION WHILE STOCK LAST. PLEASE CALL +6019-6656101

Thursday, December 13, 2012

PENCETUS CD “10 SLAMS & 100 IDEAS FOR DYNAMIC CARROM”

TEMPAT: GALADARI HOTEL, COLOMBO, SRI LANKA.
TARIKH: 02/11/2012

Permainan karom antarabangsa adalah satu permainan yang unik dan memerlukan konsentrasi yang tinggi. Untuk sampai ke tahap tersebut seseorang pemain memerlukan jurulatih yang pakar di dalam bidangnya atau lebih tepat berguru. Kita tidak dapat menyangkal bahawa belajar dengan guru yang berada di depan mata adalah yang terbaik. Tetapi dalam masa yang sama tidak bermakna tanpa guru kita tidak boleh belajar sesuatu daripada seseorang yang mempunyai kemahiran dan kepandaian.

Seperti kita ketahui bahawa memperolehi ilmu terdapat pelbaga cara jika kita berusaha dan rajin mencarinya. Kata kunci adalah terpulang kepada diri sendiri untuk ke arah mana yang kita kehendaki. Tidak terkecuali untuk memperolehi ilmu di dalam permainan karom antarabangsa. Teknoloji canggih hari ini memberi banyak peluang kepada kita untuk belajar dan info hanya dihujung jari sahaja iaitu melalui ‘internet’. 

Sempena kejohanan “World Carrom Championship 2012” ini saya cukup bertuah dan teruja dapat bersua muka “in person” dengan orang yang bertanggunggjawab merakam cara-cara permainan karom antarabangsa ke dalam bentuk visual. Usaha beliau patut diberi pujian kerana secara tidak lansung menarik peminat-peminat karom antarabangsa di seluruh dunia mempelajari sesuatu daripadanya.

Pada malam kedua kejohanan ketika saya sedang menjalani latihan ringan bersama pengadil-pengadil muda daripada Sri Lanka, saya terpandang beliau bermain karom dengan salah seorang pemain daripada USA (saya berpendapat mungkin pemain tersebut juga mengenali beliau melalui internet.Semasa sessi latihan pada malam kedua saya terpandang beliau bermain dengan salah seorang pemain daripada USA. Selesai sahaja beliau bermain saya terus berjumpa dan bercakap dengan beliau seketika. Saya juga memberitahu bahawa pernah berinteraksi melalui email dan bertanya beberapa soalan untuk menokok tambah ilmu yang ada. Saya juga menerima tips-tips yang berguna dan tidak ternilai daripada beliau. Beliau tidak lain tidak bukan ialah Dr Jeyakumar Sampathy yang banyak merakam teknik-teknik permainan karom dan dimuat turunkan di dalam youtube.

 

Pada hari terakhir kejohanan saya juga menyarankan kepada beliau supaya membuat satu visual asas permainan karom antarabangsa yang lengkap dan terperinci. Mungkin mengambil masa sedikit tetapi jika ini dapat dilaksanakan secara tidak lansung saya percaya dapat menarik lebih ramai ke arah sukan yang semakin popular di dunia hari ini.

Dr. Neeraj Kumar Sampathy cenderahati daripada Persatuan Karom Pakistan.


Last word to Dr. Neeraj Kumar Sampathy, please pursue whatever you do to spread and enhance carrom in your country and the world. Your small contribution can make bigger change in the sports itself. Trust me you’ve done a good job with your own time and money to produce such a beautiful visuals. As carrom lovers I salute you and really appreciate your skills shown on your videos.

There is always so much to be done. And teach to others about what you are doing is great thing to do. So go ahead and show more techniques benefits to all carrom enthusiasts. Thanks a lot and hopefully to see you again in near future. Your good deeds may god bless you in return.

We moving forward, opening up new doors because we’re passion about the game and passion make thing keeps leading down new paths...

No comments:

Post a Comment